A RAG lembra a Picadillo, supervendas galego da cociña, no seu 150 cabodano
Sobe a Galiciana, co gallo do Día do Libro, a copia dixital do mecanoscrito de ‘El rancho de la tropa’
O 23 de abril en 1874 era bautizado na igrexa compostelá de San Fiz de Solovio Manuel Puga y Parga, alcumado Picadillo, un dos grandes gastrónomos e divulgadores da cociña galega. Cadrando co Día do Libro e o 150 aniversario do seu nacemento, o Arquivo da Real Academia Galega (RAG) publica na biblioteca dixital Galiciana, en copia dixital, o mecanoscrito dun dos seus libros, El rancho de la tropa, saído do prelo en 1909.
O volume, que contén unha serie de receitas para un menú destinado ao sustento da milicia, é un bo exemplo do inconfundible estilo do autor, accesible, irónico e vitalista. O seu xeito de escribir gañoulle unha notable popularidade, acrecentada tamén pola súa actitude transixente como alcalde da Coruña durante a folga revolucionaria de agosto de 1917. Morreu na mesma cidade un ano despois, aos 44 anos de idade, por mor da pandemia de gripe de 1918.
Manuel Puga y Parga naceu no seo dunha familia acomodada. O seu pai, Luciano María Puga Blanco, avogado de Curros Enríquez no axuizamento pola publicación de Aires da miña terra, era tamén catedrático da Universidade de Santiago de Compostela, cidade da que tamén foi rexedor. Licenciouse en Dereito e traballou na Dirección Xeral de Rexistros e Notariado durante o goberno de Cánovas del Castillo, posto ao que renunciou tras a morte do político conservador nun atentado. De volta en Galicia exerceu como xuíz municipal en Arteixo e comezou a publicar artigos sobre temas costumistas e gastronómicos nos xornais coruñeses.
No seu libro Pote aldeano —que a Academia Galega posúe como parte da Biblioteca Emilia Pardo Bazán— Picadillo executa unha verdadeira novela de costumes de gran valor etnográfico.
La cocina práctica (1913), o seu libro máis coñecido, recolle os artigos que fora publicando nas páxinas de El Noroeste e El Orzán. O volume, que gozou dun éxito inmediato e foi reimpreso en numerosas ocasións, conta cun limiar de Emilia Pardo Bazán. A autora describe a escola culinaria de Picadillo do seguinte xeito: “La cocina de Picadillo es clásica, tradicional; no á la antigua española, á la marinedina añeja; platos del tiempo de mi niñez, familiares; sabores amigos”.
- El técnico del acuario de A Coruña que repite rescate 18 años después: “No pude ni ponerme el traje”
- Acabar con el 'bullying': los expertos abogan por poner el foco en los testigos silenciosos
- Tres frutas que mejoran tu sueño y te permiten descansar ocho horas del tirón
- Poner una hoja de laurel debajo de la almohada: la solución que cada vez hace más gente (y con razón)
- Cinco alimentos que no deberíamos congelar bajo ningún concepto y aún así lo hacemos
- La Guardia Civil interviene miles de agujas y botes de tinta en locales de tatuaje de A Coruña y su área
- La Policía Local detiene en Arteixo a un hombre en busca y captura
- Unidades especiales de las fuerzas de seguridad participarán este viernes en A Coruña en un simulacro de alerta terrorista en un crucero