10 de febrero de 2019
10.02.2019
Santiago Cruz Martínez Patrón maior da confradía de Noia

"Os vertidos aos ríos son unha materia pendente de tódalas cores políticas"

"Queriamos facer un laboratorio para analizar as augas polo tema das toxinas, así estás menos preocupado" - "Temos poucos problemas co furtivismo, polas noites sempre hai vixilantes"

10.02.2019 | 00:59
El líder da confraría de Noia, Santiago Cruz.

Santiago Cruz leva xa 17 anos dirixindo a confraría de pescadores de Noia, aos que deberá sumar outros catro tras ser reelixido nas pasadas eleccións. Cruz celebra o bo momento que está pasando o pósito, tanto a nivel de capturas de marisco coma económico: "Dende que estamos nós nunca houbo tan boas campañas. O ano pasado fixemos 19,7 millóns de euros e este ano xa vamos polos 15,6 millóns", sinala. A única parte negativa que ve Cruz é a dos vertidos que chegan á ría a través dos ríos. "Tiña que haber moitos menos, é a materia pendente dos políticos", sostén o patrón maior de Noia. Para estes catro anos vai a intentar facer un laboratorio en Noia para poder analizar a auga e comprobar que non ten toxinas

Hai xa 17 anos que Santiago Cruz dirixe a confraría de Noia. Nestes próximos catro anos Cruz ten a intención de crear un laboratorio para analizar a auga e comprobar que non ten toxina. Para lograr tan bos resultados nas campañas, Cruz insiste en que o importante é traballar continuamente para manter os bancos marisqueiros en perfecto estado, ademais de ter vixilantes día e noite para evitar que a acción dos furtivos desfaga a súa labor.

- Leva dende o 2001 ao fronte da confraría, que fixo que se volvera a presentar?

-O apoio dos mariscadores, unha maioría querían que me presentara para seguir coa mesma xestión que estamos levando. Hai 17 anos cando collemos a confraría estaba fatal, toda arruinada e con débedas e coa xestión que estamos levando e o servizo que lle damos aos socios, hai boas campañas, estanse coidando os bancos, cambiou o rumbo. Anima a confianza, pero o posto tamén queima porque sempre tes que estar preocupado polas cousas e somos un sector moi grande.

- O trazo característico do seu mandato é a xestión?

-Si. Dende que estamos nós nunca houbo tan boas campañas. O ano pasado fixemos 19,7 millóns de euros. Este ano xa vamos polos 15,6 millóns e igual nos aproximamos á anterior, que son campañas de récord. Tivemos moitas tempadas nas que facturamos 11 millóns, que é tamén unha boa cifra. Estamos coidando os bancos, pero a meteoroloxía tamén axuda e este ano a toxina respectounos e as riadas tamén. Coidamos a praia para quitar depredadores do marisco, a vixiamos, árase para osixenar o terreo e despois está o tempo. Son dúas cousas fundamentais.

- Cal é a situación económica da confraría?

-Moi boa. Xa se pagaron todas as débedas e hai bastantes cartos na conta, temos beneficios. Como nós dicimos está a flote, moi ben. Agora dámoslles un servizo aos socios que antes non había. Por exemplo, antes ás mariscadoras de a pé non se lles traía o marisco desde a praia, que está a case un quilómetro da lonxa, e agora transportase o produto en tractores e en lanchas. Hai operarios ao seu servizo e carritos nas ramplas para levar o marisco.

- Hai algún truco para xestionar a confraría máis grande da comunidade galega?

-Non hai truco nin segredo, o que hai é que facer o labor durante todo o ano. E despois vivilo. Durante a campaña tes que vixiar para que non leven berberecho pequeno nin ameixa. Hai un control, para o que temos 14 vixiantes. Realizamos unha vixilancia estrita de noite e de día. Unha vez que finaliza a campaña en marzo, os directivos, a bióloga e o equipo traballamos eses seis meses de parón coidando os bancos marisqueiros como se fosen unha leira: quitamos depredadores que comen o bivalvo, osixenamos o terreo con arados para que filtre mellor á larva e quitamos as algas que tamén asfixian ao marisco, para iso temos unha embarcación grande que compramos e fixemos un rastro nós para que non danara ao bivalvo e solo recollera a alga.

- O marisqueo é a principal actividade da confraría, non hai problemas co furtivismo?

-Moi poucos. Polas noites sempre temos seis vixilantes, e de día outros tantos. Tivemos algúns anos atrás, pero os furtivos disolvéronse e incluso algúns están mariscando. Falamos con eles tras unha redada na que os pillamos e acabaron integrándose na confraría. Hai algúns anos si había algún problema máis, pero como sempre os pillábamos viron que non tiñan futuro actuando coma furtivos e algúns optaron por asociarse ao pósito.

- Que problemas afronta a confraría?

-A única preocupación que temos, e penso que é algo que lle pasa a outras confrarías porque o falamos na federación, está relacionada cos vertidos que van dar ás rías e aos ríos. Ese é o maior problema que hai agora na ría. Tiña que haber moitos menos vertidos. Augas de Galicia saben onde están pero deberían ter máis man dura con eses puntos negros e intentar resolver cantos máis mellor. É unha materia pendente de tódolas colores políticas, tiñan que preocuparse máis por estes vertidos.

- Como establecen a duración das campañas?

-Nós mandamos un plan de explotación. A bióloga fai mostraxes durante cada campaña e ao final para ver a cría que quedou e despois mándallo á Consellería do Mar. Ela fai o plan de explotación, no que participan o cabildo da entidade e a agrupación a pé. Normalmente realízanse as campañas de setembro a marzo. Mandámoslle o plan á consellería, alí o miran e igual modifican pequenas cousas. Nós poñemos os topes e todo. Aquí sempre se traballou de outubro a marzo, ían máis ao boom. Agora nós incluímos setembro polo tema das toxinas e porque se nota un pouco o cambio climático. No verán non faenamos porque é a veda biolóxica, cando desova o marisco

- En setembro inauguraron a marca Berberecho de Noia , que resultados está obtendo?

-A directiva plantexou esta iniciativa fai uns anos para darlle un auxe ao berberecho, un valor engadido e dalo a coñecer en toda España. O secretario da confraría foi a Bruxelas, a Madrid, a Barcelona a mostralo en feiras. Estes anos estivémolo promocionando moito. As conserveiras que están ligadas ao selo de calidade, que agora son sete e hai bastantes peticións para unirse, xa nos din que en toda España están pedindo berberecho de Noia. Poñen o logotipo nas latas, o que lle dá tamén máis visibilidade. Iso é un valor engadido moi importante porque se lle dá visibilidade e recoñecemento ao produto.

- Ten pensado algún proxecto para estes catro anos?

-Seguir impulsando e traballando no selo de calidade do berberecho. Tamén temos outro tema pendente. Queríamos facer un laboratorio aquí nun edificio que temos, a ver se no GALP (Grupos de Acción Local o Sector Pesqueiro). É unha inversión bastante grande pero que nos axudaría para analizar as augas polo tema das toxinas porque así estás menos preocupado porque as poderías analizar o fin de semana e nas zonas que queiras. Somos unha das confrarías que máis analizamos o berberecho porque déronse casos anos atrás de perder 300.000 euros por comercializar produto con toxina. Contratamos a unha empresa de Vigo par analizar as toxinas e a unha muller do Grove, Antonia, que o fai o fin de semana para ir tranquilos ao mar os luns

- Hai listas de espera para entrar a formar parte da confraría?

-O ano pasado habilitamos 52 prazas de marisqueo a pé. Este ano vamos a tirar de lista, das persoas que quedaron na reserva, para cubrir 18 prazas neste segmento. Así como se van xubilando os traballadores cóbrense os postos.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook